KWIKO teamgerichte zelfevaluatie

Hieronder vind je een selectie van items uit de 5 vragenlijsten over de basisthema's voor teamgerichte zelfevaluatie (2 items uit elke lijst). Dit is dus een vijfde van het totaal. Het is bedoeld om je een idee te geven van de inhoud en de formulering.

De items in deze set focussen op het wij-perspectief van het team. Werk je als zelfstandige in gezinsopvang? Dan is deze lijst niet voor jou bestemd. Je vindt wel een andere bruikbare lijst voor zelfevaluatie voor kinderbegeleiders vanuit ik-perspectief.

In de handleidng van KWIKO vind je een instructie voor het gebruik en waarmee je moet rekening houden bij het beantwoorden. Ook is er een verklarende lijst van begrippen (bijv. beleidsplan, procedure...). De items worden volgens de PROSE-methodiek beantwoord op een vijfpuntschaal:

1. Helemaal niet akkoord
2. Eerder niet akkoord
3. Eerder wel akkoord
4. Grotendeels akkoord
5. Helemaal akkoord

Een score 3 is dus een voldoende-score. Door de vijfpuntschaal kan je je oordeel meer genuanceerd geven en afwegen aan de verschillende elementen die in een item zijn opgenomen. Als items meerdere aspecten tegelijk bevatten, kun je deze enkel positief beantwoorden als aan de meeste genoemde aspecten voldaan wordt.

Als bijvoorbeeld wordt gesteld dat er geregeld en systematisch wordt overlegd, dan is het niet voldoende als er geregeld overleg plaatsvindt: het overleg moet ook op een systematische manier voorbereid, gepland en geleid worden. Als er wel geregeld overleg is, maar de kwaliteit ervan is niet goed, dan kan je hoogstens met score 3 antwoorden en zal het eerder score 2 zijn als je dit als een tekort wil benadrukken. Als er onvoldoende regelmatig wordt overlegd en de kwaliteit bovendien ondermaats is, dan kan men score 1 gebruiken.

Als een item nagaat of actief wordt samengewerkt met de buurt, met lokale beleidsinstanties, loketten voor kinderopvang, sociale ondersteuningsdiensten en onderwijsinstellingen, dan kan men alleen met score 5 (helemaal akkoord) antwoorden indien er met elk van deze vijf instanties een actieve samenwerking is.

Je krijgt na het beantwoorden geen resultaat. Het is louter bedoeld om je een idee te geven van de inhoud van de items. Bij de online digitale versie krijg je automatische rapporten met indexen die je gemakkelijk kan interpreteren en vergelijken.

Deze bevraging is anoniem. Er wordt ook niet geregistreerd waar of hoe deze bevraging is ingevuld. Als je ons wil contacteren, dan kan dat via www.kwiko.be

Alvast dank!

Nee
Non
No
No

Ja
Oui
Yes
Si

Geen idee of mening
Aucune idée ou opinion
No idea or opinion
Ni idea ni opinión

Toelichting/opmerking
Explanation/remarque
Explanation/Remark
Explicacion/Comentario

Helemaal niet akkoord
Pas du tout d'accord
Not agree at all
No de acuerdo

Eerder niet akkoord
Plutôt pas d'accord
Rather not agree
Más bien no de acuerdo

Eerder wel akkoord
Plutôt d'accord
Rather agree
Más bien de acuerdo

In grote mate akkoord
Largement d'accord
Largely agree
Muy de acuerdo

Helemaal akkoord
Entièrement d'accord
Completely agree
Completamente de acuerdo


Acties rond deskundigheidsbevordering leiden ook effectief tot verbetering van de competenties van de medewerkers en kwaliteitsverhoging van de organisatie.
 
1 2 3 4 5
We hebben expliciete aandacht voor samenwerking binnen de organisatie: we hebben op regelmatige basis systematisch overleg (met medewerkers samen) en we ondersteunen elkaar in onze werkzaamheden.
 
1 2 3 4 5
Kinderen krijgen bij ons een gevarieerde voeding, met oog voor gezondheid, versheid en smaak. Hierbij is ook aandacht voor mogelijke allergieën en cultureel bepaalde voedingsgewoonten van gezinnen.
 
1 2 3 4 5
We evalueren geregeld (minstens driejaarlijks op een grondige manier) de risico’s voor gezondheid en veiligheid van kinderen en medewerkers (i.v.m. ruimten, producten en handelwijzen) en risico’s voor/bij brand (opmaak van risicoanalyse).
 
1 2 3 4 5
We beoordelen regelmatig en op een systematische manier het pedagogisch beleid en het welbevinden, de betrokkenheid en de (vooruitgang in) ontwikkeling van de bij ons opgevangen kinderen.
 
1 2 3 4 5
Voor het melden en opvolgen van klachten hebben we een heldere en doeltreffende procedure, die door de medewerkers en ouders gekend is.
 
1 2 3 4 5
Ouders van kinderen die in opvang komen, kunnen de ruimte(n) bezoeken/verkennen. Ze kunnen hun kind op een gepaste en actieve manier laten wennen aan de nieuwe omgeving en personen.
 
1 2 3 4 5
Met elk gezin van de (bij ons opgevangen) kinderen hebben we een (schriftelijke en ondertekende) overeenkomst, op basis van een huishoudelijk reglement. Dit is in een gesprek met hen besproken en hebben ze kunnen doornemen.
 
1 2 3 4 5
Kinderen krijgen bij ons ruim de gelegenheid om ervaringen en belevingen binnen de verschillende ervaringsgebieden te hebben. Dit kan zowel binnen als buiten.
 
1 2 3 4 5
Kinderen en begeleiders kunnen bij ons in voldoende mate een onderlinge vertrouwensband ontwikkelen (o.a. door goede groepssamenstelling, weekschema en continuïteit in opvangpersonen).
 
1 2 3 4 5
Heb je deze vragen realistisch beantwoord vanuit jouw eigen werksituatie? (indien ja, gelieve dan ook de volgende vragen te beantwoorden)
 
Vind je de vragen duidelijk?
 
Vind je de vragen relevant?
 
Vind je de vragen bruikbaar?
 
Vind je de regelgeving (van overheid en van Kind & Gezin) rond kwaliteit nuttig en waardevol?
 
Vind je initiatieven vanuit de sector om kwaliteit in kaart te brengen en te bevorderen waardevol?
 
Werk je zelf in de sector van de kinderopvang? (indien ja, gelieve dan ook de volgende vragen te beantwoorden)
 
Heb je een specifieke suggestie?
 
Ik werk
 
volledig zelfstandig in gezingsopvang (onthaalouder)
in gezinsopvang in een samenwerkingsverband
in groepsopvang (bijv. kinderdagverblijf) met enkele
in groepsopvang (bijv. kinderdagverblijf) met meer dan 9 collega's
Ik werk in de kinderopvang
 
nog maar recent (minder dan een jaar)
een tot drie jaar
drie tot negen jaar
tien jaar of langer
 

Afdrukken
Imprimer
Print
Imprimir

Mijn antwoorden verzenden/opslaan
Envoyer/enregistrer mes réponses
Send/save/submit my answers
Enviar/guardar mis respuestas


BELANGRIJK - IMPORTANT - IMPORTANTE

  • [NL] Uw antwoorden worden op een beveiligde server opgeslagen. Als u een kopie van uw antwoorden voor uzelf wil bewaren, dan print u dit blad vanuit uw browser vooraleer u op de knop [verzenden/opslaan] klikt.

  • [FR] Vos réponses sont enregistrées sur un serveur sécurisé. Si vous souhaitez conserver une copie de vos réponses, vous imprimez cette feuille de votre écran/navigateur avant de cliquer sur le bouton [envoyer/soumettre/enregistrer].

  • [EN] Your answers are saved on a secure server. If you would like to keep a copy of your answers, you need to print this sheet from your browser before clicking the [send/submit/save] button.

  • [ES] Sus respuestas se guardan en un servidor seguro. Si desea conservar una copia de sus respuestas, debe imprimir esta hoja desde la pantalla de su navegador antes de hacer clic en el botón [enviar/guardar].